Călduţ

By | March 14, 2015

E călduţ la mine în casă, deşi afară bate un vânt ce parcă taie în carne vie. O zi de iarnă cu zăpadă destul de multă, numai bună să stai în faţa unui şemineu, să asculţi o muzică bună şi să te bucuri de un pahar de vin alături de cei apropiaţi.

Străzile sunt pline de zăpadă, copacii par desprinşi din poveştile copilăriei. Mersul pe jos prin frig face simţurile mai ascuţite, pasul greu şi mintea iute. Deşi este frig, am hotărât să merg la cumpărături pe jos. Vântul nu mai bate aşa de tare. Mi-am pus o căciulă în cap, o geacă pe umeri şi am plecat agale şi liniştit către magazine. Cum am ieşit din casă m-am trezit instant. Frigul m-a strâns ca într-o menghină. Pentru o secundă mi s-a oprit respiraţia.

Mergeam agale, eu cu gândurile mele. Din când în când mă uitam cu jind spre casele oamenilor ce stăteau la taclale doar în tricouri cu mânecă scurtă. Oare nu le-o fi frig? Mintea mea începu’ să zbârnăie. Oare ce coeficient energetic are casa asta? Pare o casă nouă, sigur este bine izolată. Dar această casă ce pare desprinsă din basme? Oare ea ce clasă de performanţă energetică are? Parcă mi-aş dori să am o pereche de ochelari cu termoviziune, ca aceia din filmele americane, aşa aş putea vedea, la propriu, cum stă treaba cu pierderile de caldură.

Chestia asta cu pierderile de căldură şi clasa de eficienţă energetică m-a pus pe gânduri. Ar trebui să demarez şi eu procedurile pentru obţinerea un certificat energetic. Aş fi curios dacă apartamentul şi casa unde locuiesc are o clasă  energetică bună. Oare ce înseamnă o clasă energetică bună?

Nu prea mă pricep eu la astfel de treburi, noroc că am un smartphone cu mine şi prietenul meu google mă ajută oriunde aş fi. Răsfoind paginile oferite de căutarea google, am ajuns la www.avizez.ro. Am găsit răspunsuri la toate întrebările mele. Aici am aflat despre clasele energetice care sunt catalogate pe litere, de la Clasa A (ce reprezintă un consum de mai putin de 125 kwh/m2/an), până la Clasa G (cu un consum de peste 820 Kwh/m2/an).

Am mai aflat că, foarte multe din apartamentele şi casele din România, se încadrează în clasele C şi D, dar există încă, foarte multe clădiri care au clasa energetică G. Cum putem reduce această clasă energetică, să facem în aşa fel încât să nu lucrăm numai noi petru casa noastră, ci să lucreze şi casa pentru noi?

Putem începe prin a schimba corpurile de iluminat, să trecem de la vechile becuri cu filament tungsten … sau de la costisitoarele spoturi halogen la becuri economice sau şi mai bine, la becuri LED. Această schimbare nu este una foarte costisitoare; ţinând cont de energia pe care o salvăm, putem spune că este o investiţie minimă. Putem merge mai departe cu modificările, schimbând vechea tâmplărie, cu o tâmplărie nouă cu tehnologie termopan şi o eficienţă a reţinerii de căldură foarte bună; şi aici, din nou, economisim energie. Alte metode de a creşte în clasa energetică ar fi: achiziţionarea de aparatură electrocasnică cu o clasă cât mai bună a consumului energetic, o reabilitare termică şi o bună izolare a întregii clădiri.

Pentru a afla în ce clasă energetică se află o locuinţă, ai nevoie de un Certificat de performanţă energetică. Acest certificat fiind un document obligatoriu cu o valabilitate de 10 ani de zile. Pentru obţinerea acestui certificat, este nevoie de o serie de acte precum: – o copie după schiţa apartamentului sau planurile de arhitectură în cazul caselor sau altor tipuri de clădiri; – un document care să ateste anul construcţiei imobilului; – şi nu în ultimul rând vizionarea clădirii cu aparate speciale de termografie. Toate aceste date şi documente ajută auditorul energetic să calculeze clasa energetică pe care o deţine locuinţa ta.

Brrr… apropo de izolare termică, trebuia să îmi iau o pereche de mănuşi când am ieşit din casă! Mi-a îngheţat mâna pe telefonul mobil şi oricum ajung curând la magazin. În magazin este călduţ, lumea forfoteşte de zor printre rafturile cu produse, iar eu abia aştept să ajung înapoi acasă şi să mă bucur de confortul călduros al apartamentului meu.

Acest articol a fost scirs pentru Spring SuperBlog 2015.

3 thoughts on “Călduţ

  1. rudia

    🙂
    Și tu tot cu „drag de frig”?
    Eu nu mă gândesc la alții mergând pe stradă, doar îmi doresc să ajung la mine acasă, unde e caaaald! 🙂

    Reply
  2. Farcas Gelu Danut

    Pentru a ajuta oamenii sa gaseasca rapid o firma si sa poata compara mai usor ofertele lor, eu am facut un catalog online de firme dedicat doar firmelor din acest sector de activitate.
    Gasiti datele lor de contact, program de lucru, informatii legate de preturi etc.
    Gasiti acest catalog (unde inscrierea este gratuita pentru firmele de specialitate) la adresa http://www.certificat-energetic.net.
    Sper sa va foloseasca.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *