Croitoraş pe Drumul Mătăsii

By | March 12, 2015

MataseCu fir fin ca de mătase, îşi scrisese povestea care a devenit realitate. Era un designer desăvârşit. Creaţiile sale vestimenare apăreau deja în reviste renumite de modă! A pornit de jos, de la o mică croitorie de cartier, cu o maşină de cusut veche şi-a scris propria poveste. Povestea destinului lui. Acum era “vânat” de toate revistele de modă, era invitat să îşi prezinte capodoperele pe cele mai înalte podiumuri internaţionale. Afacerea de cartier s-a dezvoltat împreună cu el, croitoraşul de cartier ce devenii un maestru desăvârşit al artei contemporane. Creeaţiile lui erau precum operele de artă din vremuri demult apuse.

Avea o echipa de oameni harici, pasionaţi şi dârji. Îl susţineau în toate planurile lui. Îl ajutau să scrie poveşti fermecătoare pe care numai mintea lui putea să le conceapă. Rar avea timp să se gândească la o pauză, la o vacanţă. Sufletul şi mintea îl chemau în lumea marilor inventatori ai Mătasei. Vroia să urmeze drumul istoriei, să calce pe urmele primilor comercianţi şi ţesători ai celei mai fine materii prime cu care el lucra. Vroia să ajungă pe vastele câmpi ale Asiei, curiozitatea îl împingea să afle cât mai multe lucruri despre China, despre tradiţiile şi obiceiurile lor. Cultura Chinei era pentru el o escapadă mentală din tumultul vieţii cotidiene.

Când vroia să ia o pauză de la agitaţia fabricii de poveşti, îşi imagina că este undeva pe o bancă într-un parc plin de cireşi înfloriţi. Zumzetul albinelor ce adună polenul dulce, mirosul înnebunitor de flori de cireş, zarva naturii… îl făceau să uite de jungla urbană şi de problemele cotidiene.

Cherry Blossom

Uneori, era trezit din visarea sa de zumzetul telefonului mobil care nu contenea să sune. Visul său de a păşii pe drumul mătăsii părea irealizabil. Nu pentru că nu şi-ar putea permite o astfel de călătorie, dar vise la vacanţe speciale nu îndrăznea să aibă. Era mereu ocupat. Avea de întreţinut cele două afaceri. Prima sa dragoste, designul vestimentar sau aşa zisa maşină de făurit poveşti şi agenţia de credite sau maşina de făcut bani; le făcea pe ambele cu aceeaşi măiestrie de artist renascentist. Oricât de mult îşi dorea să scape puţin, doar o scurtă perioadă, nu reuşea să îşi ducă planul la bun sfârşit.

Azi aşa, mâine aşa, treceau zilele una după una, la fel scădea şi stocul de materiale de calitate pentru rochiile şi articolele sale inedite. Se apropia ziua lui de naştere. Colegii (mai exact angajaţii lui) vroiau să îi facă o surpriză, vroiau să îl trimită în vacanţă! Au căutat oferte turistice cât mai inedite. Ştiind că el este tipul turistului mereu pe fugă, s-au hotărât, împreună cu fetele de la agenţia CND Turism, să îi ofere un circuit cu avionul. Astfel avea să călătorească pe Drumul Mătăsii cu opriri scurte de o zi sau două, în cele mai importante puncte de atracţie turistică. Ca destinaţie finală fiind însăşi China. Aici avea să rămână aproximativ o săptămână.

A sosit momentul în care ai săi camarazi se pregăteau să îi facă surpriza şi să îi ofere cadoul de ziua lui. El însă era preocupat de cu totul alte probleme ca să îşi poată aduce aminte ca AZI, tocmai atunci, era ziua lui de naştere. Era stresat de faptul că magazia de materiale era aproape goală. Îşi făcea griji ca nu va avea cum să termine colecţia de primăvară ce avea să fie prezentată la Paris. Pe bună dreptate, cu ce materiale mai avea, nu ar fi reuşit niciodată să termine ceea ce îşi propusese. Avea la dispoziţie două variante: să anuleze prezentarea sau să mearga chiar el după materialele sale cele preţioase. Cum … nu prea avea cum să plece de pe “câmpul de luptă”, deja se simţea obligat să renunţe la visul de a-şi prezenta creeaţiile la Paris.

Întristat şi … destul de mâhnit, mearsă către “fabrica de poveşti”. Mare îi fu mirarea când îşi văzu întreaga echipă stransă ca o oaste loială în jurul căpeteniei lor. Şi mai surprins a fost când au cântat  cu toţii în cor LA MULŢI ANI! Nu avea cuvinte să le mulţumească. Pentru o clipă uitase de ce venise acolo, în sala de producţie. Se afla printre prieteni, printre camarazi ce îi simţeau fiecare vibraţie, fiecare bătaie a inimii sale mari. L-au simţit că este mâhnit, dar nu au vrut să îi strice surpriza ce urma să vină.

I-au pus în mână, drept cadou, o hartă! Avea pe ea trasată nişte linii. Iniţial nu ştia ce să creadă, este o glumă proastă sau ce? Colegii lui l-au întrebat dacă ştie ce înseamnă acele linii trasate pe harta din a sa mână. Uşor iritat, le-a răspuns afirmativ. Era însuşi Drumul Mătăsii.

Drumul Matasii

Corect! I-au spus prietenii lui. – Vei pleca pe Drumul Mătasii! Spuseră în cor toţi cei prezenţi în camera de lucru.

Nu îi venea să creadă. Mai erau câteva luni până la lansarea noii colecţii de la Paris. Această vacanţă avea să îmbine utilul cu plăcutul. Avea să viziteze o bună parte a Asiei cu destinaţia finală China. Aici avea să reînoiască contractele de furnizare a preţioaselor lui materiale dar, în acelaşi timp, să îşi ducă la îndeplinire visele de a se bucura de cireşii înfloriţi şi de zumzentul albinelor. Lacrimi de bucurie au început să îi curgă pe obraji ca unui copil ce se bucură pentru cea mai frumoasă jucărie primită de ziua lui. Îi luă pe toţi în braţe, unul câte unul, le stranse călduros mâna şi le mulţumi cu drag. Seara a urmat o petrecere pe cinste. Astfel scăpat de stresul lipsei materialelor, se putea bucura de gândul că va pleca în vacanţă. Încă o dată, Universul a lucrat şi l-a ajutat să îşi îndeplinească cele mai profunde dorinţe.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015

5 thoughts on “Croitoraş pe Drumul Mătăsii

 1. Natural

  Mai matasosule, stii cu ce se hranesc viermii de matase? Cu frunze de dud, pomul ala in care cresc dude, care se cresc pe la noi mai ales pentru tuica. Asa ca daca ti-e teama sa pleci pe drumul matasos, sa ai la tine si derivate locale 🙂 Tuica de dude inhiba teama 🙂

  Reply
  1. Dan Pavel Post author

   Cristina, nu cred ca iti trebuie o masina de faurit povesti … tu ai deja o minte super stralucita care faureste povesti extraordinar de frumoase! Citesc cu mare placere randurile scrise de tine!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *