Vis urât

By | October 26, 2015

M-am trezit în plină noapte, să fi fost puţin peste ora 3.

Eram transpirat şi respiram foarte greu. Visasem că trăiam într-o lume unde cauciucul nu era decât un lichid ce se scurge din copacul de cauciuc şi nimeni nu inventase nimic pe bază de cauciuc. 

Am văzut în visul meu horror nişte ciudăţenii de maşini, care în loc de roţi dotate cu anvelope din cauciuc aveau  şenile din metal sau alte produse dure, ce lăsau urme urâte pe asfalt.

Apoi se făcea că eram undeva unde se jucau nişte copii! Parcă eram în evul mediu, în locul unei mingi din cauciuc, aveau un ghem de cârpe legate cu sfoară şi dădeau în acea “minge” de li se rupeau unghiile. Da, jucau fotbal … sau ceva asemănător, cu picioarele goale căci, nu existau pantofi sport cu talpă confortabilă din cauciuc. Lumea era încălţată cu un soi de pantofi cu talpă dură de lemn, precum botinele olandeze, care nu sunt foarte practice şi bine înţeles nici comode. Câte unii mai aveau un fel de pantofi foarte înalţi, tot din lemn, am înţeles că ei erau un fel de oameni de vază ai acelei societăţi din visul meu.

Ciudată lumea asta visată de mine. Fără cauciuc viaţa ar fi complet altfel. Nu am mai putut să adorm după visul cel urât. Am deschis laptopul şi făcut o mică cercetare despre ce se poate face din cauciuc. 

Banalul cauciuc are o sumedenie de întrebuinţări, de la elastice de prins părul, până la renumitele anvelope ce le folosim zi de zi pe maşinile noastre.

Eu nu aş putea să îmi imaginez o zi de muncă fără produse din cauciuc. Lucrez în domeniul sanitar, zi de zi folosesc câteva perechi de mănuşi de unică folosinţă. Apoi, pacienţii mei nu ar putea să efectueze o serie de exerciţii de recuperare medicală făra faimoasa bandă de cauciuc.

Din cercetările mele nocturne, am descoperit şi alte întrebuinţări ale produselor din cauciuc pe lângă cele pe care le cunoaştem cu toţii. Am desoperit pe site-ul firmei Elastimpex România una din întrebuinţările cauciucului pe care nu le ştiam, sau … auzisem de astfel de produse dar, nu le-am dat niciodată importanţa cuvenită. Este vorba despre benzile transportoare de uz generalHabar nu aveam că astfel de benzi de cauciuc cu inserţie textilă se folosesc în mai toate domeniile din producţie. De la produse de panificaţie până la extracţia de minereu. Astfel pâinea pe care o mâncăm zi de zi, este posibil să ajungă din cuptoarele fabricii pe drumuri din benzi transportoare în lăzi apoi mai departe să ajungă cu ajutorul maşinilor (ce folosesc o sumedenie de piese, garnituri, bucşe, tamburi şi bine cunoscutele anvelope, tot din cauciuc) în magazinele de unde noi le achiziţionăm şi ne bucurăm de produsul hrănitor.

Tot pe site-ul Elastimpex am aflat şi despre covorul de cauciucEste posibil să ai şi tu în casă un astfel de covor. Cea mai simplă utilitate a lui este sub maşina de spălat, care ştim că la turaţiile de stoarcere, poate produce anumite vibraţii ce pot deranja vecinii sensibili la zgomote.
Pe lângă această întrebuinţare, covorul de cauciuc se găseşte în mai toate atelierele de reparaţii auto, în special în cele de tinichigerie sau acolo unde se foloseşte foarte des sudura de plăci sau piese metalice. Astfel de covoare trebuie să aibă anumite proprietăţi precum: rezistenţă la căldură (un strop de metal încins poate ajunge la câteva sute de grade Celsius), rezistenţă la diferiţi copuşi chimici (precum acizi tari ce se află în bateriile auto, sau lichidele hidraulice precum şi la diferite tipuri de uleiuri).

Astfel de produse de cauciuc putem enumera fără să ne oprim, dar cu toţii ştim că întrebuinţarea cauciucului în lumea zilelor noastre este de nepreţuit. Dacă deschizi ochii şi te uiţi puţin mai departe de monitorul tău, ai să găseşti cel puţin 5 produse ce conţin cauciuc, poate chiar sub monitor, picioruşele antiderapante ale acestiuia sunt tot din cauciuc. Cercetarea mea nocturnă s-a apropiat de sfârşit căci, soarele si-a făcut apariţia iar eu nu am dormit decât câteva ore. Norocul meu este că sunt în weekend şi nu trebuie să merg la muncă. Am să merg acum să dorm, fericit că acum multă vreme, un explorator francez a ajuns în zona Amazonului şi a descoperit arborele de cauciuc pe baza căruia s-a inventat cauciucul sintetic iar eu pot să mă bucur de minunatele produse din cauciuc.

Acest articol a fost scris pentru competiţia Super Blog 2015

One thought on “Vis urât

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 9. Cum ar fi lumea dacă n-ar exista cauciucul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *